Waaa...Malam nie mood makanan jepun la pulak... hehe.. (^-^) Nie pulak ade satu lagi yang kite boleh wat sendiri dekat umah... TAMAGOYAKI @ Telur manis.... Telur manis..???? Pelik ke..? Sedap ape.. Cube dulu, baru tahu.. Tapi.. Jangan la manis sangat.. hehe... Boleh makan gitu jer ngan nasi panas atau boleh dibuat sushi...
SedapppPNYee~
|
Cara nak wat telur tu senang je... :)
- 4 biji telur
- 3/4 sudu gula (kalu ta nak manis tu terase, kurangkanla... )
- Garam secukup rasa
- Kicap cair cket.. Kalu xde, kiap biase boleh.. Tapi x tomey la tamagoyaki kank..
- Minyak tuk goreng
Cara masak :
- Da campo-campo sume bahan tadi, mase untuk mengoreng!
- Okey, mule-mule panaskan kuali...
- Letak 3-4 sudu besar telur...
- Biakan dye masak, xyah usik... Da telur tu xde dah yang cair2, gulung.. Bia dalam kuali cume letak tepi cket.. Letak lagi telur...
- Bila telur yang kali kedua kite letak tu da masak, gulung yang pertama tadi dalam yang kedua dan gitula seterusnya...
- Kalu nak telur jadi tomey cam gamba kt atas tu, gune api yang perlahan n kai kicap soya cair... :)
- Itadakimasu!