Kenal tak kuih onde2..? Xpon org pggil kuih buah melaka kot... Lain tmpat lain name... :) hehehe... Mase Tahun 1 dlu, ira slalu wat kuih nie sbb xpyh nak bkr2, goreng2... Rebus jer.... Nak tau care wat tak..? senang jer... Dr beli 3 sehengget tuu....
Bahan-bahan:
- Tepung Pulut
- Gula Putih/ Gule Melaka
- Garam
- Pandan
-Air banyak2....
-Kelapa parut..
-Pewarna (Substitute)
Cara-cara:
- Ade tak pandan tu.. Amek la brape helai, da tu kisar ngan air yang cukup.... Jgan bnyak sgat.... Kalu xde pandan, gne pewarne.. Tapi kurg sedap... Sbb wangi pandan xde...
- Ltk tepung pulut kat dlm mangkuk.. Ltk garam ckit... Ckittttttt jer... Gaul2...
- Da tu, msukkn air pandan.... :) Kalu yang xde air pandan tu, gne air biase + pewarne.... Ltk air slow2 tau...
- Msukkan air smpi boleh uli tepung pulut tu... Kasi sdap2 tgn nak bentuk.. Dan~ tepung xmelekat kt tgn...
- Skank, boil air.. Kasi bnyak ckit....
- Amek tepung tu ckit, wat bulat2... Da tu, wat lubang kt tgh untuk ltk gule.... Da ltk gule tu, ttp balik lubang da tu bulatkan balik tepung tu.... :)
- Dah tu, letak kuih dalam air yang dah boil cukp2 tadi... Wat la kuih tuu bnyak2.. Da tu, anta kt sye.. eh.. haha
- Tggu... Tggu.. Ha! Tgok tak kuih tu mcm dah timbul2... Tu mksudnye kuih tu dah msak... :)
- ambek kuih tu, toskan air dye ckit2, da tu golek2 ngan kelapa parut... :)
- Kuih tu, susun la elok2 kt atas pinggan dan hidang~ (^-^) ciap!