Wednesday, January 18, 2012

Kuih Onde-onde

Kenal tak kuih onde2..? Xpon org pggil kuih buah melaka kot... Lain tmpat lain name... :) hehehe... Mase Tahun 1 dlu, ira slalu wat kuih nie sbb xpyh nak bkr2, goreng2... Rebus jer.... Nak tau care wat tak..? senang jer... Dr beli 3 sehengget tuu....


Bahan-bahan:
- Tepung Pulut
- Gula Putih/ Gule Melaka
- Garam
- Pandan
-Air banyak2....
-Kelapa parut..
-Pewarna (Substitute)

Cara-cara:
  1. Ade tak pandan tu.. Amek la brape helai, da tu kisar ngan air yang cukup.... Jgan bnyak sgat.... Kalu xde pandan, gne pewarne.. Tapi kurg sedap... Sbb wangi pandan xde...
  2. Ltk  tepung pulut kat dlm mangkuk.. Ltk garam ckit... Ckittttttt jer...  Gaul2...
  3. Da tu, msukkn air pandan.... :) Kalu yang xde air pandan tu, gne air biase + pewarne.... Ltk air slow2 tau... 
  4. Msukkan air smpi boleh uli tepung pulut tu... Kasi sdap2 tgn nak bentuk.. Dan~ tepung xmelekat kt tgn... 
  5. Skank, boil air.. Kasi bnyak ckit....
  6. Amek tepung tu ckit, wat bulat2... Da tu, wat lubang kt tgh untuk ltk gule.... Da ltk gule tu, ttp balik lubang da tu bulatkan balik tepung tu.... :)
  7. Dah tu, letak kuih dalam air yang dah boil cukp2 tadi... Wat la kuih tuu bnyak2.. Da tu, anta kt sye.. eh.. haha
  8. Tggu... Tggu.. Ha! Tgok tak kuih tu mcm dah timbul2... Tu mksudnye kuih tu dah msak... :)
  9. ambek kuih tu, toskan air dye ckit2, da tu golek2 ngan kelapa parut... :)
  10. Kuih tu, susun la elok2 kt atas pinggan dan hidang~ (^-^) ciap!