Thursday, January 19, 2012

Jenis-Jenis Kopi

The Coffee Mug

Kopi... Coffee.. Nescafe... Kopi Cap Kapal Api... Nescafe ice seringgit satu... Starbucks.. The Coffee Bean... Kopi tarik kt kedai mamak...? Mesti kenal kan semua jenis kopi nie.. Nie la yang kite selalu jumpe bile kua g outing ke dating ke.. kan kan.. kat umah pulak, kalau nak kopi, mesti air cair yang warne hitam yang datang.. Xpun kalu tambah susu, jadi cekelat2 cket kaler dye... Tu je ke kopi yang ade..? Tu je ke kopi yang orang sume minum..? TAK!! Apekah cappucino..? Ice blended..? Sebenarnye, ade banyak jenis-jenis kopi kat dunia nie.. Eh.. Bukan kopi musang ke arabic ke... Yang tu jenis biji kopi.. Yang nie jenis-jenis kopi dengan care penyediaan yang berlainan... :) jom jom.... 


Espresso

Mesti pernah kan tengok kopi yang dihidang dalam cawan yang kecik tomey-tomey tu... Tu la kopi jenis espresso.. Espresso nie disediakan ngan memaksa air panas ngan tekanan yang tinggi (gne mesen khas dye la) lalu dekat puck of kopi yang dah dikisar halus.. Gula selalunye ditambah... Kalu tak tambah, pahit oOo... Nie la kopi yang paling pekat.. Buih-buih tu adalah minyak daripada biji-biji kopi yang kene tekanan tadi tu @ name buih tu creme...
Cappucino

Yang nie pulak mesti ramai yang kenal kan.. :) Sebab sekarang pun ade cappucino segera dalam plastik.. Tapi.. Xde buih2 mcm kt atas.. Rase je kot lebih kurang.. Sedih sedih... T.T  Cappucino nie desediakan dengan campur espresso dan susu ngan kuantiti yang sama.. Kalu nak nampak lagi cantik, selalunya serbuk kayu manis atau koko ditabur kt atas buih-buih putih tu... :)

Flat White

Apekah flat white..? Serupe je ngan cappucino... Mungkin serupa tapi rase tak sama... :) Flat white nie popular dekat Australia ngan New Zealand... Cara buatnye, espresso ditambah dengan dua bahagian susu dan tak ade buih-buih tebal macam cappucino walaupun dihidangkan dalam cawan cappucino..

Frape atau dekat starbucks FrappucinO..~

Frappe nie dibuat daripada kopi segera ( macam nescafe)  pekat yang sejuk.. Satu sudu penuh kopi segera (boleh letak gula.. kalau tak nak pun xpe.. ) letak dalam shaker ngan air ngan susu.. Dah tu kopi dalam tu di'shake' ngan kuat.. shake.. shake.. shake... semenet cukup la kot.. dah tu letak ais.. shake lagi.. shake shake... dan dihidangkan dengan staw  sebab adela buih terhasil dari shaking shaking tadi... :) skank, ade jugak yang telak whipped cream kt atas.. nyummY!

Latte

Latte nie pulak espresso yang ditambah dengan susu yang dah dipanaskan dan dikeluarkan ngan tekanan yang tinggi.. Sebab tu ade buih-buih susu macam gambar dekat atas tu.. :) Kandungan susu lebih banyak.. Boleh ditambah dengan gula @ syrup kalu nak kasi manis.. ( Syrup tu bukan sirap rose tau... ) Dihidangkan dalam gelas yang tinggi... 

Mocha

Mocha nie.... Betul nak tau mocha nie caner nak wat..? Betul..? Mocha tu latte tambah cokelat.. Tu je... :) hehe.. Letak whipped cream kt atas nak kasi lagi cantek.. Rase pun ag sedap~

Kopi yang ade dekat negara kita yang tercinta~ :) Kopi ais...

Nie.. Sape tak penah tengok..? Tipuuuuuu~.. Kopi nie la yang paling tak susah tuk dibuat.. Kopi nie ambik air panas, letak kopi tambah susu manis cap teko ke junjung ke gold coin ke... Letak ais.. Letak straw... Done! :) hehe... kat kafe jual seringgit satu.. :)

The Espresso

Dengan espresso sebagai bahan asas, banyak jenis kopi-kopi lain yang dihasilkan.. :) Summarynye ade dibawah.. :)

The Espresso Summary