Chawan Mushi
|
Chawan mushi nie custard telur yang ade lauk-lauk kat dalam dye.. Contohnye, cendawan, isi ayam, sayo potong2... :) first time ira makan nie dulu mase makan dekat sushi king.. Tengok dalam menu set tu, ade egg custard.. Ingatkan manis la macam caramel ke sbb dye lembut gtu, tapi jauh beze.. hehe.. Tapi sedap.. Bayangkan tekstur lembut custard telur tu dalam mulut sambil ade hirisan2 lauk... NYUMMMY!!
Senang je nak wat..Cume kene ade pengukus ngan bekas yang tahan panas la... :) Hidangan nie kalu kat Jepun, sebagai hidangan pembuka selera tau.. :)
Bahan-bahan:
- 3 biji telur besar
- 2 cawan air ( sebenarnye ratio telur ngan air ni 1:3)
- 1 cmca kecik gula
- Garam secukup rasa
- 1 cmca kecik kicap soya
- Lauk-lauk pilihan yang nak letak dlam custard..P astikan semuanya dah dipotong2 kecik atau nipis...
Cara :
- 3 biji telur tu pukul ngan gula +garam+air..
- Ambik bekas kecik2 untuk kte kukus custard.. Letak lauk kt dalam... Sedang-sedang tau.. Jangan la banyak sangat... Jangan ckit pulak.. hehe
- Dah tu, tuang adunan telur tadi sampai paras yang tomey-tomey..
- Cover ngan aluminium foil... N kukus sampai masak..
- Caner nak tau dye masak..? cucuk ngan pencugkil gg ke.. kalu bersih je kt kayu tu, masak la tu.. :) Ala... macam kite cek kuih...
- Itadakimasu!!!