Thursday, January 19, 2012

Nasi Kerabu

Nasi Kerabu Daging Bakar~


Nasi kerabu... One of my favourite... En.Hubby mesti tau... hehe.. Kalau dye pegi pasar malam sorg2, mesti dye bungkus nasi kerbu tuk ira... (^-^) Ira baru rase nasi kerabu dalam sethun yang lepas..Sekali cube, addicted teros... Bayangkanla ngan nasinye, solok lada, daging/ayam, budu, kelape, sayonye.. nyaMM! Perfect match.. Cam bahan-bahan kt dalam tu kawan rapat.. 

Tapi.... Ape yang wat nasi tu jadi warne biru..? Pewarne ke bunge..? ade yang kai pewarna kan.. ade yang pakai bunga.. Ira baru tahu bunga yang dipakai untuk wat nasi kerabu nie, ira selalu tgk rupenye... lor....... nie la bungenye..


Mesti selalu tengok kan.. :D Rupenye bunge-bunge banyak jugak yang edible...

Resepi Nasi Kerabu Kelantan

#1 Nasi Kebiru-biruan Bak Air Laut
  • 2 cawan beras
  • 3 helai daun limau purut@daun pandan
  • 10 kuntum bunga nasi kerabu @ pewarna

Cara nak wat...


Mule-mule basuh beras... Sukat air.... :) Done! dah tu letak la bung anasi kerabu tu tuk jadikan nasik kaler biru-biru.. Kalu xde, letak pewarna pun okeyh.. Tapi jgn bnyak sgt.. Kank lain jadinye... Setitik dua cukup dah.. Kalu nak agi sedap ltk la daun limau purut tak pun pandan... Nanti nasi jadi wangi gitu.. :) Laparla~ .

#2 Tumis Budu
  • Budu secukup rasa
  • 2 cawan santan
  • 2 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 10 tangkai cili kering(direndam dengan air panas)

Cara nak wat


Bawang putih, bawang merah, cili kering, santan ngan budu sume process skali.. Maksudnye blender skali la.. hehehe.. Da tu, letak lam kuali, masak dye jap smapi santan tu ala-ala nak pecah minyak..

#3 Kelapa Goreng
  • 2 cawan kelapa goreng (goreng tanpa minyak)
  • 2 ekor ikan kembung @ selar (rebus-rebus)
  • 1 biji bawang besar
  • garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya


Mula-mula, ikan yang da kene rebus tu, buang tulang dye.. Kirenye ambik isi je la... Da tu, campo ikan tu dalam kelapa yang dah digoreng tanpa minyak.. Masukkan bawang... Bawang tu hirisla tomey2... Tambah garam ngan gula.. Goreng g skali... :)
#4 The Kerabu

For the gees of the nasi kerabu.. Ecece.. Banyak la ulam-ulaman yang boleh gune.. Ikot kate en.Hubby, kalu yang tradisional punya tu, banyak ulam-ulam dye pakai... Yang taugeh2 nie, nasi kerbu moden.. :) atau.... Nasik Kewabu Pasar Mawam... 
  • Kobis
  • Taugeh
  • Kacang panjang
  • Ape-ape je ulam yang available

Ulam-ulam nie hiris halus2 tau.. da tu campo skali.. gaul-gaul sampai rata...


KALAU NAK LAGI SEDAP~
Kirenye nak wat nasik kabu nie g sedap, letak la ayam goreng ke, ayam/daging bakartelur masin dan solok lada... :) Eh..Solok lada sedap tau... tu pun ira addicted gak.. hehe.. To add the spiciness of the nasik kewabu kite, letak la lade..Tapi kalu ira, xyah lada kot.. xtahan pedas.. hehe..