Wednesday, January 18, 2012

Spaghetti Bolognaise

Kat mane slalu kite jmpe spagetti n makanan itali yang lain..? kat mane ag kalu bukan pondokpizZa . Kalu nak pgi situ, semate-mate nak makan spaghetti, paling kurang duit kne bawak pon 50.. Kalu duit 50 tu, bawak pegi Mydin ataupun Hock Kee Seng, boleh beli bahan spaghetti tuk satu family tau.. Senang jer nak buat.. Nie nak gtau caranya... (^-^)


Bahan-bahan:
  • Olive Oil ( Kite kan org m'sia... Mn la nak beli olive oil smate nak msk spagetti.. Kai butter cukup.. Xde btter? Paki la minyak seri murni tuuu~...)
  • 2 ulas bawang putih
  • Daging cincang
  • Meatballs...Optional ( Bukan yang lam paket2 tu... kalu leh, wat sndiri.. yang lam paket xsdap! )
  • Tomato cincang
  • Capsicum a.K.a ciLi beSar yang langsung xpedas ( iKot la nak kaler ape... :) tpi paling sdap kaler merah)
  • Sos Prego!
  • Italian herbs ( Ade yang kt dlm botol tu.. ape name dye.. mcCormick kalu xsilap.. )
  • 2 - 3 cawan Chicken Stock
  • Bahan perasa ( Ajinomoto + Garam + Lada Sulah )
  • Spaghetti lam paket ( Kalu xde nie, makan sos jer la... ngaN roti.. sdap~ )
  • Parmesan cheese~
Cara-cara :

  • Rebus spaghetti lam paket tu ngan air yang bnyak + garam ckit dalam 15 - 20 menet..Kasi dye lmbut, ley mamam.. Tapi, jangan terlebih masak.. nanti xsdap... 
  • Bile spaghetti tu masak, ltk lam bekas tmbh olive oil ckit je.. Nak kasi dye xmelekat.. Kalu spaghetti tu melekat, nampak xcomey...
  • Pnaskan kuali.. Masukkan ckit olive oil/minyak msak seri murni/butter...
  • Da cukup pnas, msukkan bawang putih cincang.. Biar smpai garing...
  • Masukkan daging cincang ngan meat balls...
  • Bile daging da masak, msukkan sos prego ngan tomato cincang...
  • Of course la pekat sangat kn, msukkan chicken stock.. Ikot la nak bnyak mane.. Kalu suke pekat, ltk ckit jer.. Nak dye pekat manje2, ltk bnyak ckit..
  • Part merasa dah datang! Xsedap? tmbah bahan perasa ngan italian herbs...
  • Last skali,  msukkan capsicum.. Jangan lm sgt.. Kank layu, xsdap...
  • Mase hidang, tabur parmesan cheese kat atas spaghetti.. Wala! Dah siap...